Kycklingsoppa med sparris samt rimmade kycklingbröst

Jag föredrar att köpa en hel kyckling framför exempelvis kycklingbröst. En kyckling blir tre middagar för två. Det har jag skrivit om tidigare. Den här gången lagar jag sparrissoppa på skrovet och vingarna, och rimmat kycklingbröst några dagar senare. Kycklinglåren får vänta i frysen till ett senare tillfälle.

Jag börjar alltså med att stycka kycklingen, kokar skrovet till soppan, samt kokar en saltlag till kycklingbrösten. Receptet på den rimmade kycklingen kommer i nästa inlägg.

Sparrissoppa med torkad svamp och kyckling 
Plockat kycklingkött från skrov och vingar av en kyckling
2-3 dl torkad karljohansvamp, 4 g kh (man kan även ta färska champinjoner)
250 g färsk grön sparris, 4,5 g kh
100 g gul lök, 5 g kh
1 msk paprikapulver, 1,5 g
2-3 vitlöksklyftor, 2 g kh
3-4 dl fond kokt på kycklingskrov, grönsaker och de hårdare bitarna av sparrisen  eller 2-3 dl vatten och 1 msk kycklingfond på falska. 2 g kh
½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 dl grädde, 3 g kh
1 dl crème fraîche, 3 g kh
Olivolja till stekning

TOTALT: 25 gram kolhydrater

Blötlägg den torkade svampen tills den inte suger upp mer vatten.

Ta bort den nedersta delen av sparrisarna och använd dem i fondkoket.

Koka ett kycklingskrov plus vingar tillsammans med grönsaker, lite äppelcidervinäger, ett par lagerblad, pepparkorn och lite salt. Blötläggningsvattnet från svampen kan också gå med i koket. Efter ca 25 minuter är kycklingköttet klart. Ta upp skrovet och vingarna och plocka bort köttet. Lägg det åt sidan. Lägg tillbaka resterna i grytan och koka ytterligare ca 30 minuter. Sila av, och koka samman till ca 4 dl återstår.

Ta bort toppen på sparrisarna. Lägg åt sidan.

Skär resten av sparrisen i centimeterlånga bitar.

Skala och hacka löken grovt. Ansa vitlöken och tryck till den med bredsidan av en kniv. Fräs löken, vitlöken och paprikapulvret  och den avrunna svampen i olivolja under omrörning så de blir mjuka utan att få färg. Lägg över i en gryta.

Tillsätt kycklingbuljongen och sparrissbitarna. Koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter under lock.

Tag av från värmen och mixa med stavmixer direkt i grytan. Det ska bli en slät sky utan bitar.

Tillsätt grädden och créme fraîche  och koka upp. Tillsätt sparrisknopparna och låt koka i ca 1 minut. Tillsätt kycklingen och strö över lite finhackad persilja.

Lämna en kommentar

Under Kött, Kyckling, Recept

Lämna en kommentar