Dansk fläskstek med knaperstekt svål

Detta skulle kunna vara paradrätten i ett lågkolhydrathushåll, men jag har haft svårt att få till den knapriga svålen. Nu är jag kanske hemligheten på spåret. Svålen ska kokas i vatten, sedan snittas i små rutor, därefter stekas som en vanlig stek tills köttet är nästan klart. Slutligen ökas temperaturen och stekningen fortsätter tills svålen är knaprig.

Jag köpte som ni säkert vet vid det här laget en halv gris och många av bitarna var riktigt feta med mycket svål, lämpliga för experimentverkstad i köket.

Steken ska serveras med den franska rödkålssalladen som kan tillagas samtidigt i ugnen. Det blir också en skysås och lite broccoli.

1 benfri skinkstek eller bogfläsk med svål, ca 1,5 kg
Vatten, kokande
Salt
Peppar
1 msk nejlikor eller ingefära
2 lagerblad

Sås:
Steksky
1 tsk johannisbrödkärnmjöl
0,5 dl grädde
Salt och peppar efter smak, ev några hela vinbär

Sätt ugnen på 200º.

Lägg steken med svålsidan neråt i en ugnsplåt eller i ett stekfat och häll på så mycket kokande vatten att det står 1½ cm från botten. Sätt in steken i ugnen 20 minuter. (Samtidigt kan rödkålen tillagas i ugnen)

Ta ut steken. Lägg steken på ett galler. Skär små rutor i skinkans svål genom fettkappa, utan att skära i köttet, med en vass kniv.  Gnid in salt och peppar. Sätt in nejlikor mellan rutorna eller gnid in med mald ingefära. Bryt lagerbladen i mindre bitar och stick ner bitarna mellan rutorna.

Låt ugnstemperaturen sjunka till 150 – 175º. Stick en stektermometer i skinkan och stek den i ugnen utan att ösa den tills termometern visar 70-72º.

Ta ut steken. Sila över stekskyn i en kastrull. Red av skyn med exempelvis johannisbrödkärnmjöl och lite grädde. Smaka av med några frysta vinbär, salt och peppar.

Höj värmen till 250º och sätt ugnsluckan på glänt. Sätt in steken tills svålen är knaprig.

Ta ut steken ur ugnen och låt den vila en stund, ca 15 minuter.

Skär steken i skivor och servera med varm rödkål och sås.

Kommentar:
Letar efter kryddtips till nästa skinkstek. Mest lovande är nog fänkålsfrön. Andra förslag är persilja och kryddpeppar.

Lämna en kommentar

Under Gris, Kött, Recept

Lämna en kommentar